До психолога по підтримку. Пошук і вибір спеціаліста.

Оточені справжніми життєвими труднощами, можливо, ми час від часу відчуваємо, що опинилися в точці застою, де все виглядає важким та непереборним. Зіткнувшись з конфліктами в особистих та професійних відносинах, відчуттям самотності чи втратою сенсу, ми можемо прагнути вирішити ці проблеми. Однак інколи важко визнати, коли самовдосконалення вже не вистачає. Це момент, коли психолог може стати важливим супутником на шляху до здоров’я і розкриття власного потенціалу.

Пошук психолога

Найпростіший варіант – опитування знайомих, рекомендації друзів. Але в такій темі може бути не так багато охочих ділитися інформацією про власні психологічні проблеми.

Тож альтернатива – вивчення психологічних сайтів, форумів. Для збереження конфіденційності зустрічей і докладного вивчення особистості фахівця, краще як раз підійде другий варіант пошуку. 

Якщо ви знаходитеся в Києві, то найпростіше підібрати психолога на https://upsihologa.com.ua/baza-city-12-page-1.htm. В іншому випадку, портал У Психолога також пропонує великий список онлайн психологів з усієї України й офлайн в інших регіонах. Зручний пошук за потрібними запитами допоможе якнайшвидше знайти спеціаліста. Шукати його набагато надійніше на таких вузько-спеціалізованих ресурсах як «У Психолог», ніж на майданчиках оголошень про все на світі, адже на останніх практично будь-хто може представитися професіоналом.

Критерії підбору психолога

  1. Психолог повинен мати вищу психологічну освіту. Курси за пару місяців підійдуть лише як підвищення кваліфікації. Наявність медичної освіти не критична, лише якщо фахівець не психотерапевт чи психіатр.
  2. Напрям роботи чи терапевтичний підхід, у якому працює психолог. Наскільки тематика запиту клієнта збігається з досвідом та рівнем знань психолога на цю тему? 
  3. Особиста терапія. Для кваліфікованої підтримки клієнта спеціалісту необхідні особисті супервізії. Супервізорство допомагає розділяти власні переживання від переживань клієнта, сприяє професійному зростанню.
  4. Майстерність діалогу. Психолог-професіонал ніколи не вмовлятиме клієнта на роботу з ним, роздавати поради, обговорюватиме особисте. Не допустить зарозумілого чи поблажливого стилю спілкування.
  5. Місце проведення консультацій. Кваліфіковані психологи не проводять зустрічі у себе вдома, у підвальних приміщеннях чи на жвавій вулиці. Найчастіше консультації організуються у спеціально орендованому приміщенні. Кабінет для зустрічей повинен налаштовувати на роботу, бути затишним, психологічно приємним, розслаблюючим. Жодного кричущого декору, сімейних фотографій психолога, що дратує музики.
  6. Стать, вік, зовнішність фахівця. Чоловік чи жінка вирішує сам клієнт, орієнтуючись на власні відчуття. А вік зовсім не показник якості та професіоналізму. Вибирати слід того фахівця, з ким комфортно та внутрішньо безпечно. Якщо зовнішній вигляд психолога відволікає чи неприємний, рекомендується змінити фахівця, інакше довірчих відносин налагодити не вдасться.

Психологічна робота над собою – дуже трудомісткий процес. Але з грамотно підібраним фахівцем це перетвориться на захоплюючий шлях пізнання свого внутрішнього Я. Причин для звернення до психолога може бути безліч, і важливо не соромитися шукати підтримку в оточуючих та звертатися до послуг професійних психологів.