Артроз колінних суглобів – комплекс вправ Джамалдінова

Артроз колінного суглоба – поширене захворювання, яке часто стає причиною інвалідності. Певної схеми лікування цієї проблеми немає, тому важливо звертатися до лікаря, який складе правильний план дій з урахуванням індивідуальних показань. Як додатковий засіб у лікуванні може стати комплекс вправ при артрозі колінних суглобів. Існують різні методики, серед яких можна виділити систему, запропоновану фахівцем у реабілітації Муслімом Джамалдіновим.

Комплекс вправ Джамалдінова при артрозі колінних суглобів
Муслім, за методикою Попова розробив комплекс, який можна виконувати навіть за сильних болів. Тренування відбувається у сидячому положенні. Дихати під час заняття потрібно глибоко.

Комплекс вправ при артрозі колінного суглоба веде Джамалдінов:

Розташуйтеся на краю випорожнення і почніть повільно ходити на місці, плавно підтягуючи шкарпетки вгору. При цьому руками масажуйте стегна і коліна. Все тіло має рухатися, як за повноцінної ходьби. Через кілька хвилин змінити положення стопи та почніть ходити, відриваючи п’яту. Цю вправу рекомендується виконувати завжди перед тим, як стати і кудись йти.
Ноги розставте вбік і розгортайте стопу, зводячи шкарпетки та коліна разом, а потім, розводячи їх убік. Під час зведення спину потрібно опускати, а при розведенні прогинати. Після цього рекомендується знову виконати першу вправу, при цьому можна ногами рухатися вперед-назад, як при справжній ходьбі.
Ноги поставте перед собою та робіть легкі амплітудні рухи, злегка згинаючи та розгинаючи коліна. Після цього починайте підтягувати до себе по черзі шкарпетки.
Комплекс лікувальної гімнастики при артрозі колінного суглоба повинен виконуватися без відчуття болю. В іншому випадку або вправи виконуються неправильно, або проблема занадто серйозна і краще зверніться до лікаря.