5 кроків до йога-килимка

Як перетягнути своїх на цей бік йоги?

Йога — це інструмент тотального оздоровлення, адже крім регулярного фізичного навантаження, вправ, спрямованих на зміцнення хребта та розвиток його гнучкості, а також вибудовування певного режиму харчування та сну, йога — це насамперед контроль за роботою розуму. Йога дозволяє не тільки приборкати негативне мислення. Адже розум, дійсно, створений бути негативним, еволюційно багато століть ми використали свій розум, щоб оцінити ступінь небезпеки. Ми використовуємо свій розум, щоб вичленувати найагресивніші чинники, убезпечити себе та створити обстановку, в якій нам нічого не загрожує. Але у відсутності тигрів, небезпечних змій, з наявністю репелентів та ультразвукових відлякувачів, ми вже давно не знаходимося в тому стані небезпеки, в якій наш розум формувався. А звичка мислити негативно настільки закріпилася за нами, що найчастіше ми аналізуємо небезпеки, які ніколи не можуть з нами статися, самі нагнітаємо собі стрес і напругу, буквально вигадуючи небезпеки на кожному кроці. І лише йога здатна перевести фокус нашої уваги з ілюзорних страхів на втіху від проживання поточного моменту. Йога сприяє тому, що ми перестаємо думати, а починаємо відчувати і помічати чари навколишньої дійсності. Це і є свідомість, це і є справжня йога.

І як тільки завдяки практиці вдається досягти цього стану незалученості до власних проблем, змінюються відносини зі світом та з людьми, які його населяють. І, звичайно, нам хочеться поділитись цим новим відчуттям життя зі своїми близькими. І тоді постає питання, як правильно спрямувати на йогу? Щоб при цьому не викликати відторгнення, не перестаратися, але при цьому досягти результату?

5 кроків до йога-килимка:

1. Натхнення

Якщо так хочеться відправити близьких на йогу, що сечі немає — просто поділіться з ними своїми відчуттями від практики, розкажіть, як чудово було розслабитися в шавасані, як чудово почала почуватися спина та шия, які цікаві інсайти приходять під час медитації, і як солодко тепер спиться із 10 до 6.

2. Закон парних випадків

Цей закон полягає в тому, що якщо щось сталося в житті, то ця подія повториться, можливо, не в точності, або з кимось із оточення. Виходить, щоб близькі почали займатися йогою, вони повинні частіше зустрічати тему йоги — надсилайте цікаві статті, діліться відео-уроками, адже вони доступні навіть безкоштовно, розповідайте про людей, які практикують серед друзів, знайомих, знаменитостей. Згодом, крапля по краплі, вся ця інформація накопичиться і призведе до відчутного результату — дебюту на килимку йога.

3. Бути добрішим

Найголовніше у справі «заподіяння щастя» — не перегнути ціпок. Потрібно пам’ятати, що не кожному потрібно практикувати йогу, щоб залишатися здоровим, красивим і щасливим. Взагалі, шляхів, що ведуть на щастя – незліченна кількість, і не кожен повинен слідувати за Вами. Якщо немає відгуку, відпустіть ситуацію, дуже часто відчуття свободи та можливості зробити свій власний вибір є критичним критерієм для здійснення рішучого кроку у бік йога-килимка.

4. Терапія без терапевта

У тому випадку, якщо для свого «підопічного» ви діагностували конкретні проблеми, з якими допоможе впоратися йога, чи то стрес на роботі, біль у спині, знижений імунітет чи головний біль, іноді має сенс згадати про те, що існує ціле напрямок йогатерапії. Багато практикуючих і навіть провідних викладачів, включаючи зірку йоги Андрія Сидерського, прийшли в йогу не від хорошого життя. Найважчі діагнози, біль і життя, що межує з інвалідністю, стали дуже вагомими приводами, щоб почати практикувати. Вивчайте такі випадки та зберігайте їх у своїй скарбничці доказів «за» йогу.

5. Даруйте йогу!

Коли грунт підготовлений, і «пацієнт» вже на все згоден аби від нього відстали— настав час для рішучих дій! Тепер залишається тільки вибрати найкращий йога-клас для початківців і забезпечити підопічного якимось приємним сюрпризом (це може бути красивий йога-килимок, набір пахощів або добірка музики для медитації – будь-яке позитивне підкріплення підійде).