Як допомагає йога вагітним?

Користування йоги для вагітних

Давно відомо, що різні східні практики благотворно впливають на душу та тіло людини. Так йога – одна з найвідоміших практик, що підходить для людей будь-якого віку. Практикувати йогу рекомендується і вагітним. При занятті йогою створюється комфортна зона безпосередньо для жінки, а у фізичному аспекті тіло готується до пологів. Це дуже важливий фактор, оскільки саме від здоров’я жінки, як психічного, так і фізичного залежить здоров’я дитини.

Трансформація тіла

Йога плавно готує організм до процесу пологів, допомагаючи перенести болючі відчуття, підвищує опірність до можливих хвороб і робить тіло гнучким і пластичним.

Ще однією гарною властивістю вважають те, що йога допомагає швидше прийти у форму після пологів.

Перинатальна йога

У йозі існує комплекс спеціальних вправ для вагітних. З їх допомогою розтягуються м’язи, що допомагає під час пологів, також вони допомагають плоду зайняти правильну позицію, що зменшує необхідність кесаревого розтину. До того ж йога зменшує тиск, який чиниться на організм під час вагітності, а також покращує склад крові. Усі фізичні вправи не обходяться без комплексу дихальних вправ, адже просто дихати це одне, а правильно дихати це зовсім інше. Завдяки всім окремим етапам тіло та дух приходять у правильний гармонійний стан.

Починати займатися йогою можна і під час вагітності, навіть якщо раніше нічого схожого жінка не практикувала.

Заняття йогою під час вагітності

Займатися йогою рекомендується під керівництвом тренера, у спеціальних групах або онлайн, оскільки самостійні тренування можуть зашкодити.

Починати практику потрібно поступово, оскільки деякі вправи з незвички буде складно, або неможливо виконати, але згодом тіло звикає та стає гнучкішим. Виконувати рухи слід легко і плавно, якщо з першого разу не виходить, не можна старатися.

Також є низка вправ, які вагітним не можна виконувати.

Позитивний ефект від занять йогою

— Асани йоги, які допомагають хребту та суглобам, зменшуючи навантаження на них.

— Вправи для розтяжки зменшать ризик травм у процесі пологів.

— Перевернуті позиції корисні для дитини, вони допоможуть їй прийняти правильне положення.

— Певні асани допоможуть зміцнити як м’язи, так і хребет, покращать кровообіг.

— Дихальні вправи допоможуть знизити біль.

Обмеження на практиці йоги для вагітних

Забороняється виконувати вправи, в яких потрібне сильне фізичне навантаження, вправи які тиснуть на живіт. Не можна виконувати різкі рухи та стрибки, може виникнути ризик викидня. Якщо при виконанні відчувається біль, потрібно повільно припинити рух та проконсультуватися з тренером.

Додаткові приємні бонуси йоги для вагітних

Також існують певні техніки, які дозволяють очистити організм, завдяки чому зменшується, або зовсім йде токсикоз. Доведено, що жінки, які займаються йогою, менш схильні до гормональних перепадів настрою. При правильному виконанні всіх вправ йога приносить жінці спокій та впевненість.