Говінда Кай: тільки бути, тільки відчувати!

Говінда Кай – визнаний у всьому світі майстер Аштанга йоги

Говінда Кай практикує буддизм Тибету, медитацію та йогу з юнацтва.

Говінда народився в сім’ї тренера Айкідо, тож духовна та фізична практика пронизувала все його життя від народження. Вже в юнацтві він отримав ініціацію в найдавнішу систему Сіддха-йоги з найчистішою лінією наступності. У юному віці Говінда вивчив Буддизм під керівництвом молодого в ті роки і дуже відомого зараз майстра Сіг’яла Рінпоче. Його майстер рекомендував Говінді зайнятися бізнесом, протягом 12 років він керував компанією, що займається нерухомістю в Нью-Йорку. Зараз Говінда повернувся в йогу, він викладає таким зіркам як Стінг і Гвінет Пелтроу, подорожує і дає семінари по всьому світу, щасливо одружений з викладачкою йоги Мае, виховує дитину.

Ініціацію в Аштанга йогу Говінда Кай отримав у 1995 році від самого Шрі К. Паттабхі Джойса, він багато разів відвідував головний інститут у Майсорі, Індія та практикував під керівництвом Гуру.

Ми розпитали його про те, як вплинула на його практику щоденна виснажлива робота зі створення власного бізнесу. У цьому інтерв’ю ми поговорили про те, який вплив на практику мала його зустріч із великим майстром Аштанга йоги.

Говінда Кай регулярно приїжджає до Москви, де його майстер-класи користуються великою популярністю.

daYoga: Так як ми зустрічаємося в Москві, я хочу запитати у Вас, як поєднати бізнес або роботу з найму з практикою йоги?

Говінда Кай: Не думати, тільки бути, тільки відчувати! Люди природно шукають практичних порад: як зробити це, наприклад, як поєднати роботу з практикою йоги. А фокус уваги у традиції йоги не перебуває на маніпуляції різними видами активності, тож це не зовсім питання «про те, як» — це не найефективніший спосіб покращити чиєсь життя. Якщо ви спробуєте змінити свою поведінку, ви можете стати успішним, але це щось на зразок прийняття аспірину — ви позбавляєтеся головного болю, але ви не позбудетеся причини цього головного болю.

А йога — це питання розуміння та усвідомленості. Чи розумієте ви підтекст і ту причину, яка лежить за межами тих випробувань, які трапляються у вашому житті? Так складність для того, щоб знайти час для практики йоги, може бути пов’язана не з часом, не з переглядом свого розкладу, а з тим, щоб бути усвідомленим у розподілі свого часу, відстежувати, на що ви його витрачаєте.

Взагалі чим більше ви робите, чим більше ви маєте, тим більше стресу ви починаєте відчувати, і тим менше стає щастя, і що ще критичніше – тим менш усвідомленим ви стаєте. Все лежить на поверхні. І багато що можна змінити лише зайнявшись роботою свого розуму.

daYoga: Але йога — це саме те, що може допомогти з цим?

Говінда Кай: Так, але люди плутають йогу з якимсь певним видом активності. Звичайно, в йозі є якісь дії та рухи, але основа йоги – це не діяльність.

У цьому матеріалістичному суспільстві ми прагнемо бути зосередженими на тому, що «я роблю» або що «я маю». Тож рішення завжди: «роби більше», «май більше». Але якщо ви дійсно хочете щось змінити, то фокус має бути на чомусь більш ґрунтовному. Це якість того, що ви робите. І якість дуже часто визначається глибшим рівнем радості. Тільки здатність насамперед розпізнавати цю радість, а потім вибудовувати своє життя навколо того, що приносить цю радість.

Бо якщо у вас багато речей і багато активностей, які не приносять радості, це починає впливати на здатність бути дійсно усвідомленим.

daYoga: Тобто це означає, що ми повинні відмовляти від речей, які нам не…?